Beestig erfgoedwandeling in en rond de Lembeekse bossen, het Bellebargiebos en de Moerkes

In 2023 richt Erfgoeddag de schijnwerpers op onze mededieren. Van vleermuizen in donkere bunkers, rode bosmieren, grote zwarte spechten tot salamanders in historische veedrinkpoelen. Op erfgoeddag houdt Regionaal Landschap Meetjesland & Leievallei (RLML) een wandeling van 10,5 km in en rond de Lembeekse bossen, het Bellebargiebos en de Moerkes (Waarschoot).Terug naar overzicht

Wandelknooppunt 33, Ledestraat 47, 9971 Kaprijke

Startplaats

23 April 2023 | 09u00

Start

23 April 2023 | 13u00

Einde

gratis

prijs
Delen

Erfgoeddag vindt dit jaar plaats op 23 april. Dit jaar richt Erfgoeddag de schijnwerpers op onze mededieren met het thema 'Beestig Erfgoed': van vleermuizen in donkere bunkers, rode bosmieren, grote zwarte spechten tot salamanders in historische veedrinkpoelen. Regionaal Landschap Meetjesland & Leievallei houdt voor de gelegenheid een wandeling van 10,5 km in en rond de Lembeekse bossen, het Bellebargiebos en de Moerkes (Waarschoot).

Tijdens de wandeling krijg je op vaste stopplaatsen uitleg over de ontwikkeling van het landschap en welke rol dit landschap speelt voor de biodiversiteit. Je leert er hoe bepaalde diersoorten in, op en rond specifieke landschapselementen leven. De wandeling passeert een bunker die dateert uit de Eerste Wereldoorlog, toen er dwars door het Meetjesland een Duitse verdedigingslinie werd aangelegd. Naast de historische waarde, hebben dergelijke bunkers ook een belangrijke beestige waarde in ons landschap. De wandelaars trekken door de Lembeekse bossen richting het Bellebargiebos, waar ze niet alleen het rijke verleden van dit bos leren kennen, maar ook de talrijke soorten in dit bos stap voor stap ontdekken. Het keerpunt van de wandeling ligt ter hoogte van het overstromingsgebied de Moerkes. Hier liggen enkele greppels en poelen waarin heel wat waterdieren leven. Op de terugweg dwars je de Burggravenstroom in het Bellebargiebos en ontdek je hoe de stroom en het bos met elkaar historisch in verbinding staan.

Organisatie: Regionaal Landschap Meetjesland & Leievallei

Deelname: Deelnemers kunnen de wandeling starten tussen 9 en 13 uur op een moment naar keuze. Inschrijven is niet nodig.

Startplaats: Wandelknooppunt 33, Ledestraat 47, 9971 Kaprijke. Kom zoveel mogelijk met de fiets. Kom je toch met de auto? Parkeer dan op de parking van de Tragelstraat 10 in Kaprijke.

Download het GPX-bestand van de wandeling
©
©

Voor deze wandeling werken we samen met: