Op donderdag 19 oktober houden we een boeiende inspiratiedag over het nut van het inzaaien van bloemenmengsels. Doen we er goed aan de natuur, en dan vooral insecten en akkervogels, een handje te helpen met het inzaaien van bloemenmengsels? En welke mengsels gebruiken we daarvoor dan best? We laten verschillende sprekers aan het woord die elk vanuit hun expertise en ervaring hun visie toelichten. Het belooft een boeiende dag te worden. De plaatsen zijn beperkt, daarom is inschrijven noodzakelijk.
Programma
9:15 uur: Ontvangst
10:00 - 10.15 uur: Welkomstwoordje door RLML
10.15 - 11.00 uur: Joachim Mergaey - Zaaien of niet zaaien, doelgericht denken bij landschapsbeheer
Joachim werkt bij het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek. (INBO) Zijn onderzoek focust op toepassingen van populatiegenetica in biodiversiteitsonderzoek en natuurbehoud/beheer.
11.00 - 12.00 uur: Arnout Zwaenepoel - Vermijden van floravervalsing
Arnout werkt als plantenecoloog bij de West-Vlaamse Intercommunale (WVI), waar hij natuurbeheerplannen opmaakt en monitoringsstudies uitvoert.
12.00 - 12.45 uur: Lunch
De lunch bestaat uit een broodjesbuffet en wordt aangeboden door Regionaal Landschap Meetjesland & Leievallei.
13.00 - 14.00 uur: Matti Pisman - Co-evolutie tussen wilde bijen en flora en de invloed van inzaaien van bloemengsels op de inheemse bijenpopulatie
Matti behaalde in 2021 de titel van doctor in de biologie met zijn onderzoek naar “De impact van landgebruik op lokaal en landschapsniveau op wilde pollinatoren in vier sleutelhabitats in Vlaanderen.” Momenteel is hij actief als biodiversiteitsmedewerker bij het Regionaal Landschap Westhoek.
14.00 - 15.00 uur: Annelies Jacobs - Bermflora en vegetatie op begraafplaatsen
Annelies is werkzaam als ecoloog bij Natuurpunt Studie, gespecialiseerd op onze inheemse flora.
15.00 - 15.15 uur: Afsluitend woordje en receptie
Praktisch
De parkeerplaats aan het station is snel vol. Daarom mogen we van het gemeentebestuur Aalter gebruik maken van een weideparking in de Houtemstraat in Aalter.