Huismussenactie

Regionaal Landschap Meetjesland & Leievallei biedt aan een voordelige prijs nestkasten voor huismussen aan. Heb jij een huismussenpopulatie in de buurt? Dan is een mussenhotel interessant! Bestellen kan tot 15 maart.Oostveldstraat 91, 9900 Eeklo

Startplaats

2 januari 2024 | 09u00

Start

15 maart 2024 | 23u59

Einde

10

prijs

Lente

Seizoen
Delen

Huismussenactie

Huismussen waren nog nooit zo schaars als vandaag. Hun aantal is de laatste decennia vrijwel gehalveerd. Niet alleen in Vlaanderen maar in heel Europa en zelfs Azië merkt men deze trend. Ook de groepsgrootte neemt geleidelijk af. De verklaring moeten we wellicht zoeken in het verdwijnen van open ruimte en natuur in het landschap, te ‘propere’ tuinen en renovaties waarbij geen ruimte meer is voor nesten.

De aard van het beestje…

De huismus komt zowel voor in stedelijke als landelijke gebieden. Deze vogels zijn cultuurvolgers en worden vaak aangetroffen in de nabijheid van mensen. Ze geven de voorkeur aan nestelen onder dakpannen, in nissen of holtes in muren, boven bomen en struiken. Groene elementen zoals struiken en bomen zijn van vitaal belang voor schuilplaatsen, voedsel en nestgelegenheid. Kolonies met minder dan vijf mussen, meestal bestaande uit één tsjilpend mannetje, hebben een grote kans om uit te sterven. Het plaatsen van mussenhotels in de buurt van huismuspopulaties kan de omvang van de populatie ten goede komen. In 2024 vieren we het Jaar van de Huismus en daarom bieden wij mussenhotels aan tegen een gereduceerd tarief van 10 euro! De bestelling van mussenhotels is beperkt tot twee per adres.

Huismussen zijn trouw aan hun territorium, waarbij een kolonie generaties lang op dezelfde geschikte locatie kan verblijven. Plekken waar regelmatig mussen worden gespot, zijn bijzonder geschikt voor het plaatsen van mussenhotels.

Wat schaft de pot?

Hoofdzakelijk granen en zaden. De jongen worden in het nest uitsluitend met insecten (vliegen, muggen, larven, bladluizen…) gevoed. Deze bevatten een hoog gehalte eiwitten die jonge huismussen nodig hebben om op te groeien. Je vindt ze zowel bij uitgebloeide planten, paardenvijgen, als kippenvoer…

9 tips om de huismus te helpen
Mussenhotel
© Tuinadvies

Je kan bestellen tot en met zondag 15 maart. Je krijgt van ons bericht wanneer je je nestkast kan ophalen op het kantoor van RLML (Heldenpark, Oostveldstraat 91, 9900 Eeklo).

BELANGRIJK: DUID HIERONDER HET GEWENSTE AANTAL MUSSENHOTELS AAN (staat standaard op 0). 

Jouw bestelling

Koop hier onze producten

Mussenhotel €10,00 | aantal beschikbaar: 2

Eén nestkast met drie kamers, het ideale onderkomen voor een mussenfamilie.Opmerkingen

Vul uw gegevens in

Vul onderstaande gegevens in en ga verder naar veilig online betalen