Slotevent 'Koolstofopslag via boslandbouw'

Het PDPO-project ’Koolstofopslag via boslandbouw’ loopt na 2,5 jaar ten einde. Daarom houdt BOS+ samen met Bioforum, het ILVO en de Regionale Landschappen in Oost-Vlaanderen op dinsdag 18 juni 2024 in Melle een inspirerend slotevent waarop projectpartners hun resultaten en bevindingen delen voor het implementeren van koolstoflandbouw in Vlaanderen.

Inschrijven

ILVO Gewasbescherming en Diagnosecentrum voor Planten (Burg. Van Gansberghelaan 96, 9820 Merelbeke) met een bedrijfsbezoek aan Smissenbroek (Oosterzele) in de namiddag

Startplaats

18 juni 2024 | 09u30

Start

18 juni 2024 | 16u00

Einde

gratis

prijs
Delen

Het PDPO-project ’Koolstofopslag via boslandbouw’ loopt na 2,5 jaar ten einde. Daarom houdt BOS+ samen met Bioforum, het ILVO en de Regionale Landschappen in Oost-Vlaanderen op dinsdag 18 juni 2024 in Melle een inspirerend slotevent waarop projectpartners hun resultaten en bevindingen delen voor het implementeren van koolstoflandbouw in Vlaanderen. Je bent van harte welkom!

Programma

 • 9.30-12.00 uur: Studievoormiddag in het ILVO (Grote Zaal op P96)
  •  Ervaringen van een deelnemende landbouwer en zicht op de toekomst van koolstoflandbouw in Vlaanderen (Veerle Vekeman)
  • Simulatie en monitoring van koolstofopslag (Paul Pardon, ILVO)
  • Subsidiemogelijkheden en wetgevend kader (Bert Reubens, ILVO)
  • Beleidsuitdagingen rond koolstoflandbouw (Bert De Somviele, BOS+)
 • 12.00-13.30 uur: Netwerklunch
 • 14.00-16.00 uur: Bezoek van de boslandbouwaanplant bij Smissenbroek (Keiberg 50, 9860 Oosterzele) met rondleiding van deelnemende landbouwer Isabelle d'Ursel

(verplaatsing tussen de twee locaties (7 km) met eigen vervoer: auto of fiets)

Deelname aan de studiedag is gratis, maar inschrijven is verplicht.

Over het PDPO project 'Carbon Farming'

Carbon farming of koolstoflandbouw is een verzamelterm voor alle praktijken die zorgen voor extra koolstofopslag in de bodem of in houtige biomassa in landbouw, natuur en bos. Landbouwers die aan boslandbouw doen zijn echte ‘landschapsbouwers’. De bomen en struiken die ze aanplanten in boslandbouwpercelen leveren ook heel wat andere voordelen die bijdragen tot een klimaatrobuust, biodivers en mooi landschap. De koolstofvergoeding symboliseert daarom ook een vergoeding voor deze andere geleverde ‘diensten’ aan de maatschappij.

Carbon farming wordt steeds vaker naar voor geschoven als deeloplossing voor de klimaatuitdaging op Vlaams, Europees en mondiaal vlak. Binnen dit project deden we ervaring op rond de implementatie en financiering van carbon farming via boslandbouw in Vlaanderen. Concreet plantten vijf landbouwers in Oost-Vlaanderen bomen en hagen aan op hun landbouwpercelen. De landbouwers sloten contracten af met een looptijd van 20 tot 30 jaar, waarbij we een koolstofvergoeding voorzien voor de koolstofopslag die dankzij de aanplant zal gebeuren. Via het Treecological platform (Treecological.be) leveren particulieren en bedrijven een bijdrage als tegenprestatie voor hun CO2-uitstoot. Die giften vormen de koolstofvergoeding voor de geleverde (ecosysteem-)diensten van de landbouwers.

Wil je meer te weten komen over de unieke aanpak binnen dit project om de praktische en maatschappelijke uitdagingen rond carbon farming? Ben je benieuwd naar de technieken die de berekening van koolstofopslag mogelijk maken of naar de ervaringen van de betrokken landbouwers? En welke zijn de knelpunten en mogelijkheden om carbon farming in Vlaanderen verder te ontwikkelen?

Tijdens ons slotevenement op dinsdag 18 juni kan je terecht voor een antwoord op deze en al je andere vragen. Hopelijk tot dan!

Schrijf je in

 

Contact:

Sanne Van Den Berge – BOS+

Sanne.vandenberge@bosplus.be Tel: 0478 97 77 35

Dieter Uyttendaele – landbouwer Hof van Dorset

Hofvandorset@hotmail.com Tel: 0496 41 54 55

Julie Van Oostveldt – Hinicio

Julie.Van.Oostveldt@hinicio.com Tel: 0479 41 87 16

Paul Pardon – ILVO

Paul.pardon@ilvo.vlaanderen.be Tel: 092722676

Liên Romeyns – Bioforum

Lien.romeyns@bioforum.be Tel: 0485 29 98 32

 

Dit project wordt mee mogelijk gemaakt door:

© LEADER