Feestelijke opening dementievriendelijke tuin in wzc De Linde op Dag van de Alzheimer

Op 21 september vierde Woonzorgcentrum De Linde in Lievegem de opening van hun dementievriendelijke tuin. Deze tuin is het resultaat van intensieve samenwerking tussen enerzijds bewoners, medewerkers en vrijwilligers van wzc De Linde en anderzijds medewerkers van Expertisecentrum Dementie Paradox en Regionaal Landschap Meetjesland & Leievallei.



Delen

Op 21 september vierde Woonzorgcentrum De Linde in Lievegem de opening van hun dementievriendelijke tuin. Deze tuin is het resultaat van intensieve samenwerking tussen enerzijds bewoners, medewerkers en vrijwilligers van wzc De Linde en anderzijds medewerkers van Expertisecentrum Dementie Paradox en Regionaal Landschap Meetjesland & Leievallei. De uitwerking van de tuin van WZC De Linde draagt bij aan het verbeteren van de levenskwaliteit van bewoners en het creëren van een meer inclusieve omgeving voor mensen met dementie.

De vergroening van de zorgsector is al van voor de coronaperiode een belangrijke trend. Het is algemeen geweten: de natuur heeft een positieve invloed op mensen, zowel fysiek als mentaal. Dit geldt in het bijzonder voor mensen in woonzorgcentra voor wie de zeer nabije omgeving nog belangrijker is. Het effect van de natuur op iemands gezondheid is het sterkst voor de meest kwetsbare groepen, bijvoorbeeld voor kinderen, ouderen, mensen met een langdurige ziekte of handicap. Een natuurlijke omgeving rond zorgcentra verbetert de kwaliteit van de zorg én biedt voordelen voor de natuur. Tal van zorginstellingen kiezen om de groene buitenruimte therapeutisch in te zetten.

“Het recent afgelopen project Zilvergroen speelde rechtstreeks in op de groene noden van woonzorgcentra”, stelt Thaïsa Van Speybroek, medewerker bij Regionaal Landschap Meetjesland & Leievallei (RLML). “Het project zette in op verschillende pijlers, fysieke vergroening is er daar een van. Wzc De Linde is niet het enige woonzorgcentrum dat ons contacteerde, maar het is wel een heel waardevol project en een mooi voorbeeld van samenwerking. Als Regionaal Landschap kiezen we waar mogelijk voor streekeigen plantgoed, waardoor ook vlinders, bijen, bloemen en vogels mee kunnen genieten van deze dementievriendelijke tuin.”

De tuin is speciaal ontworpen om bewoners die te maken hebben met dementie een rustgevende, veilige en stimulerende omgeving te bieden. Giftige planten werden vermeden en er werd gekozen voor zilverberken, fruitstruiken en veel bloeiende en geurende bloemen en kruiden om de belevingswaarde zo hoog mogelijk te maken.

Dit symbolische moment benadrukt het belang van het creëren van inclusieve ruimtes voor mensen met dementie. De aanwezigen kregen een exclusieve rondleiding door de tuin, waarbij een woordje uitleg werd gegeven.

 

Het project Zilvergroen werd mogelijk gemaakt met de steun van het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland.