Hoe deed de kerkuil het in onze streek in 2022?

2022 was niet het beste kerkuilenjaar maar onze streek hield wel relatief stand in vergelijking met bijvoorbeeld Vlaams-Brabant en Antwerpen, waar het aantal broedgevallen met de helft terug liep.



Delen

74

Broedgevallen

5

jongen in het grootste nest

156

Kerkuiljongen geringd

97

% uitvliegpercentage

 

Hoe deed de kerkuil het in onze streek in 2022? We vragen het aan Frank van de Kerkuilenwerkgroep Vlaanderen

2022 was niet het beste kerkuilenjaar maar onze streek hield wel relatief stand in vergelijking met bijvoorbeeld Vlaams-Brabant en Antwerpen, waar het aantal broedgevallen met de helft terug liep.

Het nestgemiddelde is met 2,7 jongen lager dan het normale gemiddelde van drie jongen per nest. Ook 2021 scoorde lager dan het gemiddelde, toen bedroeg het gemiddelde 2,9 jongen. Er werd in 2022 slechts één nest gevonden met vijf jongen, terwijl in 2021 nog acht nesten met vijf jongen werden gevonden. Het grootste kerkuilennest van 2022 bevond zich in Eeklo, in de straat Bus. Opvallend was daarnaast dat er geen tweede broedsels werden gevonden, in 2021 waren dat er nog vijf.

De kerkuil kreeg dus gemiddeld minder jongen per nest, maar hoe zit het nu met het totale aantal broedgevallen? Ook daar zien we dat 2022 minder succesvol was. De Kerkuilenwerkgroep registreerde 74 broedgevallen, in 2021 waren dat er 90. Daarvan werden 60 broedgevallen,156 pulli, geringd. In 2021 waren er dit 176 uit ongeveer een zelfde aantal broedgevallen.

Positieve noot

De Kerkuilenwerkgroep houdt ook het uitvliegpercentage en het aantal mislukte broedsels nauwkeurig bij. Hier scoort 2022 opvallend beter dan gemiddeld. In 2021 mislukten nog dertien broedsels, in 2022 waren dat er slechts vijf. Met 97% is het uitvliegpercentage (het aantal jongen dat uiteindelijk het nest verlaat) een absoluut record, ook 2021 was met 90% al bovengemiddeld.

Een vierling uit Bassevelde
© Kerkuilenwerkgroep Vlaanderen
Mannelijke broedvogel uit de omgeving van Maldegem (Burkel)
© Kerkuilenwerkgroep Vlaanderen

Opvallende toerist

Kerkuilen blijven normaal gezien dichtbij de eigen kerktoren. 75% van de kerkuilen vindt zijn/haar territorium binnen een straal van 20 km van plaats van geboorte. Uitzonderlijk is de melding van een immigrant uit Zeewolde in Flevoland. Dit vrouwtje, dat geboren werd in 2019, had voor het tweede jaar op rij een broedsel op Lembeke. De afstand tussen haar geboorteplaats en de nestplaats bedraagt maar liefst 170 km in vogelvlucht!

Hoe oud worden onze kerkuilen?

De oudst bekende kerkuil bij onze Kerkuilenwerkgroep werd meer dan 10 jaar, maar dat is helaas een uitzondering. De gemiddelde levensverwachting van een kerkuil is ongeveer 4 jaar. Het verkeer eist soms een zware tol onder de kerkuilen...

Dankwoord

We willen graag al onze vrijwilligers bedanken die de uilenbakken controleerden. We zijn ook alle landbouwers en particulieren dankbaar die een nestkast op hun terrein lieten plaatsen. Zonder hen kregen onze kerkuilen veel minder kansen om te broeden. Al die mensen leveren een onmisbare bijdrage aan de ondersteuning van deze populaire uilensoort.

 

 

 

 

 

Kerkuilenwerkgroep Vlaanderen, afdeling Meetjesland

© Ludo Goossens