Nestgemiddelde en broeden
In 2024 werd er een nestgemiddelde van 2,9 jongen per nest genoteerd, wat veel lager is dan het uitzonderlijke gemiddelde van 3,7 jongen in 2023. De verminderde beschikbaarheid van muizen en ratten, vooral door het natte voorjaar, maakte het voor de kerkuil moeilijk om vroeg te beginnen met broeden. Dit resulteerde in een verminderde eileg en kleinere nesten.
Door de latere broedstart was een tweede leg moeilijk. Het enige tweede broedsel werd gevonden in Poesele, terwijl er vorig jaar nog vijf tweede broedsels waren.
Aantal broedgevallen
Het aantal gecontroleerde broedgevallen, waarbij de nesten geringd zijn, bleef met 76 gelijk aan 2023. Er werden 7 vastgestelde, 9 mislukte en 4 vermoedelijke broedsels gemeld, wat resulteerde in een totaal van 96 broedgevallen (vergelijkbaar met 97 in 2023).
Uitvliegpercentage
In 2024 was er een goed uitvliegpercentage van 91%, een lichte verbetering ten opzichte van 89% in 2023. Het langjarig gemiddelde ligt tussen de 85% en 90%.
Aantal nakomelingen
Met 219 gecontroleerde nakomelingen kan 2024 niet tippen aan 2023, toen er 293 pulli werden geregistreerd. De grootste nesten in 2024 telden 5 jongen, terwijl er in 2023 een nest was met 7 jongen en meerdere met 6 jongen.
In Poesele konden bij de twee broedsels in totaal wel 9 jongen uitvliegen, wat een positieve uitzondering was.
Oudste koppel kerkuilen
Het oudste gecontroleerde koppel kerkuilen werd aangetroffen in het Vossenhol te Maldegem. Het mannetje werd geboren in Oedelem in 2011 (14 kalenderjaren oud) en het vrouwtje in Maldegem-Donk in 2014 (11 kalenderjaren oud). Gezien hun leeftijd was er de afgelopen drie jaar slechts 1 succesvol broedgeval.
Jonge broedvogels en dispersie
Bij de nestcontroles viel op dat veel jonge broedvogels, geboren in 2023, betrokken waren bij de broedsels. Dit wordt verder onderzocht, inclusief de cijfers van terugmeldingen van kerkuilen buiten het actiegebied. Er kan alvast bevestigd worden dat in minstens 75% van de gevallen de dispersie (verspreiding van de vogels) de 20 km niet overschrijdt.
Dankbetuigingen
- Locatiehouders: Dank aan alle locatiehouders voor hun gastvrijheid voor de kerkuilen.
- Medewerkers en controleurs: Dank aan alle medewerkers en controleurs van de Kerkuilwerkgroep Vlaanderen voor hun inzet.
- RLML: Dank aan RLML voor de ondersteuning van het project.
Namens de Kerkuilwerkgroep, afdeling Meetjesland
Frank Van De Keere en Gertjan de Nood