Huiszwaluwactie in Lochristi

We geven samen met het gemeentebestuur van Lochristi de huiszwaluw de wind onder de vleugels door kunstnestjes aan te bieden tegen een voordelig tarief.Delen

 

Kunstnesten voor de huiszwaluw in Lochristi

We geven samen met het gemeentebestuur van Lochristi de huiszwaluw de wind onder de vleugels door kunstnestjes aan te bieden tegen een voordelig tarief. Per kunstnestje vragen we 2 euro. Heb je interesse in een of meerdere kunstnestjes? Laat het ons weten! Wij bekijken of de locatie geschikt is om een kunstnestje op te hangen. Kunstnestjes hebben een grotere kans op succes wanneer je ze in de buurt van bestaande kolonies op de juiste manier ophangt. Wil je zelf de nestjes ophangen? Dan geven wij jou advies. Zie je dit zelf niet zitten? Dan vragen we de hulp van het gemeentebestuur van Lochristi.

Waarom helpen we huiszwaluwen met kunstnestjes?

Het gaat niet goed met deze typische lentevogels. Hun aantal loopt jaar na jaar achteruit door een gebrek aan geschikte nestlocaties en een verminderd voedselaanbod door bijvoorbeeld gebruik van pesticides. Huiszwaluwen hebben voor de bouw van hun nest modder nodig en die is in het broedseizoen niet steeds voorhanden of van slechte kwaliteit waardoor de nesten afbrokkelen of naar beneden vallen. In heel wat gemeenten werden daarom kunstnesten opgehangen. Succes verzekerd als dit gebeurt bij een reeds bestaande kolonie. 

Een huiszwaluw herkennen

Wetenschappelijke naam: Delichon urbicum
Algemeen beeld: Wit en zwart gekleurd met duidelijker contrast (wat haar de bijnaam nonnetje oplevert). Kenmerkend is de witte stuit (plekje net boven de staart). De staart is korter en veel minder gevorkt dan bij de boerenzwaluw. De totale lengte bedraagt 12,5 cm.

Boerenzwaluw
© Daniël Wybo

Boerenzwaluw

Oeverzwaluw
© Saxifraga

Oeverzwaluw

Huiszwaluw
© Pixabay

Huiszwaluw

Gierzwaluw
© Regionaal Landschap Meetjesland & Leievallei

Gierzwaluw

Interesse? Vul dan onderstaand formulier in.

Huiszwaluwactie in Lochristi

Hiermee bedoelen we het exacte adres waar de nestkasten kunnen worden geplaatst. We controleren sowieso zelf nog of de locatie geschikt is.

Mestplankjes worden onder de kunstnesten gemonteerd om vervuiling door zwaluwmest te beperken.

Ik wil me inschrijven voor de maandelijkse nieuwsbrief en ben me ervan bewust dat ik me op elk moment weer kan uitschrijven.