Blooming Buzzness
Onze wilde bestuivers - zoals hommels, solitaire bijen, vliegen, kevers, muggen en wespen - spelen een cruciale rol in ons dagelijks leven. Hun belangrijkste ecosysteemdienst is de bestuiving van zowel wilde planten als voedselgewassen. Maar liefst 85% van de wilde plantensoorten en 75% van onze voedselgewassen is afhankelijk van insectenbestuiving. Dit proces is essentieel voor de vruchtvorming en voortplanting van planten. Zonder deze bestuivers zouden we veel van onze groenten en fruit moeten missen.
Bestuivers onder druk
Helaas staan veel populaties van wilde bestuivers onder druk. Dit komt onder meer door pesticiden, die dodelijk kunnen zijn en het oriëntatievermogen, immuunsysteem en de voortplanting van wilde bestuivers verstoren. Ook verstedelijking en intensieve landbouw leiden tot verlies, versnippering en achteruitgang van hun leefgebied. Hierdoor vinden bestuivers minder voedsel, nestplaatsen en overwinteringsplekken. Daarnaast verstoort klimaatverandering bloeitijden en leefomstandigheden, terwijl ziekten en parasieten extra druk leggen op hun overleving. Veel wilde bestuivers zijn specialisten die afhankelijk zijn van specifieke plantensoorten voor voedsel (nectar en stuifmeel) of nestgelegenheid. Zo hebben wilde bijen een beperkte actieradius van gemiddeld 150 meter, waardoor voldoende voedselaanbod in de buurt van hun nest essentieel is. De achteruitgang van wilde bestuivers heeft een negatief effect op de biodiversiteit, aangezien het merendeel van de wilde planten afhankelijk is van hun bestuiving.
Kruisbestuiving
Veel mensen zijn zich bewust van de afname van de populatie bestuivers en de gevolgen voor de mens, en willen graag in hun eigen tuin een steentje bijdragen. In het voorjaar puilen de winkelrekken in tuincentra uit van bloemenzaadmengsels. Hoe kleurrijker de foto op het pakje, hoe aantrekkelijker. Maar is inzaaien altijd een goed idee? Niet alle bloemenmengsels zijn even geschikt voor wilde bestuivers.
Sommige mengsels bevatten uitheemse soorten die weinig voedsel opleveren, terwijl inheemse planten juist een veel grotere ecologische waarde hebben. Er worden tal van initiatieven opgezet om bestuivers te helpen. Gemeenten leggen bloemenweides aan, burgers vergroenen hun omgeving en bedrijven maken hun terreinen insectenvriendelijker. De goede wil is er, maar vaak ontbreekt het aan de juiste kennis om écht impact te maken.
Met Blooming Buzzness willen we gemeentebesturen en particulieren begeleiden bij het nemen van doeltreffende maatregelen. Door onderbouwde adviezen en praktische oplossingen aan te bieden, zorgen we ervoor dat elke inspanning telt.
Word jij lid van de Bijenwerkgroep in jouw gemeente?
Vier steden en gemeenten zetten mee hun schouders onder dit project: Deinze, Eeklo, Maldegem en Zulte. In elke gemeente richten we een Bijenwerkgroep op
om een actieplan op maat te ontwikkelen. Deze werkgroep bestaat uit gemeentemedewerkers en inwoners die zich willen inzetten voor bestuivers.
Wil jij mee het verschil maken voor de bijen in jouw gemeente? Stel je dan kandidaat voor de Bijenwerkgroep! Stuur vóór 15 mei een korte motivatie naar florence.beel@RLML.be en vertel waarom jij graag wil meewerken.