Maai mei niet

Een boost voor de biodiversiteitDelen

 

Maai mei niet

Vlaanderen staat er niet goed voor op een aantal milieuvlakken. Zo staat 1 op de 3 onderzochte planten en dieren onder druk en is dus bedreigd. Wist je dat een kleine ingreep zoals een maand lang je gras (of een stukje ervan) niet maaien, een wereld van verschil kan maken? 

Een heel groot deel van Vlaanderen, 10%, bestaat uit tuin. De helft van die tuinoppervlakte bestaat uit gazon. Als we met z'n allen een kleine stap zetten in de tuin, kan dit een grote impact hebben voor het milieu. 

Wat kan je in de tuin ondernemen? Minder verharden, meer bomen en struiken planten, maar ook je gras laten groeien. Wanneer je je gras maar om de drie weken maait in plaats van elke week, dan kan je tot 10 keer meer bijen in jouw tuin krijgen. Dat komt omdat je nectarkampioenen zoals madelief, paardenbloemen en boterbloemen volop de kans geeft om te groeien in jouw tuin en zo nectar kunnen produceren. Zo maak je van jouw tuin een echt nectarstation! Als je gras langer is, dan zal dit ook langer vocht vasthouden in de bodem en meer koolstof opslaan. Alleen maar voordelen dus! 

Je gras niet maaien, betekent niet dat jouw tuin een wildernis hoeft te zijn. Laat een stukje van je gazon wat langer worden, als vrijhaven voor vlinders en bijen. Of, wat gras maaien pas echt leuk maakt: maai figuren in het gras. Zoals een hanenkam (maai alleen de randen), cirkels, golvende lijnen… Inspiratie nodig hoe je creatief kan maaien waarbij je langere stukken gras behoudt? Neem dan zeker een kijkje op de website van Knack waar je heel wat foto's van mooie creaties kan vinden! 

Maai Mei Niet is een project van Knack, met de steun van KU Leuven, Mijn Tuinlab, Bond Beter Leefmilieu, Velt, Het Ministerie voor Natuur en HoGent.

 

Bekijk hoe je creatief kan maaien Meer over "Maai Mei Niet"
© Rollin Verlinde
© Velt