Marie-Thérèse herdoopt de Kerkstraat in Landegem tot Zwaluwstraat

Marie-Thérèse trad op als een echte ambassadeur voor de zwaluw in haar straat. Een succesvol verhaal over samenwerking.



Delen

 

Huiszwaluwen bouwen hun nesten vaak onder dakgoten en hebben voor de bouw van hun nest modder nodig. Die is in het broedseizoen niet steeds voorhanden of van slechte kwaliteit waardoor de nesten afbrokkelen of naar beneden vallen. Daarom bieden we hen letterlijk onderdak door kunstnesten te plaatsen. Succes verzekerd als dit gebeurt bij een reeds bestaande kolonie. Deze ingrepen zijn broodnodig, want verschillende zwaluwsoorten staan onder druk.

Begin mei kregen we een telefoontje van Marie-Thérèse Huyvaert, uit Lande gem (Deinze). Door dakwerkzaamheden op een hotspotlocatie in de Kerkstraat zouden de huiszwaluwen hun ver trouwde stek niet meer terugvinden. De eigenaar heeft in allerijl nestkastjes tussen de stellingen gehangen. De echte redding kwam echter van Marie-Thérèse, bij wie al enkele jaren huiszwaluwen onder de dakgoot wonen. Met de hulp van de gemeentearbeiders van Deinze (waarvoor dank!) mochten er bij haar verschillende kunstnestjes opgehan gen worden. Ze hingen er nog maar net, of de toekomstige huurders namen al hun intrek!

Nest van 50 jaar oud

“Ik woon al 50 jaar in de Kerkstraat en voor zover ik me kan herinneren zijn de zwaluwen hier altijd geweest. Ik word in de zomer ‘s ochtends wakker met het geluid van de zwaluwen en daar geniet ik van”, vertelt Marie-Thérèse. “Er is altijd maar één nestje geweest, eentje dat ze 50 jaar geleden zelf hebben gemaakt. Dat hangt hier nog altijd en is elk jaar bewoond. Vorig jaar heb ik dan twee kunstnestjes bij laten hangen, die waren direct bewoond. Eerst geloofden mensen in mijn naaste omgeving niet dat de huiszwaluwen hun weg gingen vinden. Ze lachten zelfs dat ik pijltjes moest zetten om ze de weg te tonen... Maar hun ongelijk is snel bewezen! Op dit moment hangen er zelfs acht nesten die allemaal bezet zijn! Volgend jaar hang ik mijn hele gevel vol!”

Marie-Thérèse trad op als een echte ambassadeur voor de zwaluw, want al snel hingen er ook bij heel wat buren nesten aan de gevels. “Mijn buren vonden mijn kunstnesten en hun bewoners heel leuk. Ik heb hen gezegd dat ze contact met het Regionaal Landschap konden opnemen. Een paar huizen verder hebben ze zelfs twaalf kunstnesten gehangen, maar deze hebben voorlopig minder succes dan deze bij mij.” Leuk weetje: de zwaluwtil die RLML in 2016 even verderop plaatste, was dit jaar ook bewoond!

Aantrekkingskracht

De plaats waar kunstnesten opgehangen worden is van cruciaal belang. Op veel plaatsen in Vlaanderen trekken huiszwaluwen weg omdat ze geen modder vinden. De Kerkstraat kent blijkbaar toch een bijzondere aantrekkingskracht voor huiszwaluwen. “Er is waarschijnlijk veel voedsel aanwezig, maar ik denk wel dat er te weinig modder beschikbaar is om zelf nestjes te maken. Misschien dat het aanleggen van een klein vijvertje nuttig kan zijn om modder te vinden. Gelukkig kennen ze jaar na jaar de weg naar de Kerkstraat en ‘weten’ ze dat ze hier onderdak kunnen vinden. Ik merk trouwens dat ze een voorkeur hebben voor witte goten. De bruine goten kennen hier minder succes.”

Zwaluwteller

Heb je een zwaluwnest gezien of nest er een kolonie in je buurt? Laat het ons weten via de zwaluwteller op www.RLML.be! Dankzij subsidies van de provincie Oost-Vlaanderen kan je tegen een voordelige prijs bij ons kunstnestjes kopen indien je dichtbij een kolonie boeren- of huiszwaluwen woont.

Zwaluwnest gezien? Laat het ons weten via de Zwaluwteller! Lees meer over zwaluwen in onze streek