Meer dan 16.500 struiken en bomen dankzij Behaag je Tuin

Regionaal Landschap Meetjesland & Leievallei organiseerde dit najaar de derde editie van de samenaankoop ‘Behaag je Tuin’. Inwoners kregen bij deze actie de kans om aan interessante prijzen plantgoed te bestellen.Delen

Regionaal Landschap Meetjesland & Leievallei organiseerde dit najaar de derde editie van de samenaankoop ‘Behaag je Tuin’. Inwoners kregen bij deze actie de kans om aan interessante prijzen plantgoed te bestellen. Het aanbod bestond uit gemengde haag- en houtkantpakketten, hoogstam(fruit)bomen en klimplanten. Inwoners konden bijvoorbeeld kiezen uit maar liefst 15 appel-, 7 peren-, 6 kersen- en 7 pruimensoorten. Zomereik is net zoals de voorbije jaren de meest bestelde loofboom en de appelsoort James Grieve was de meest bestelde fruitboom.

366

gemengde haagpakketten

94

houtkantpakketten

1462

hoogstamfruitbomen

1083

hoogstamloofbomen

270

klimplanten

101

wilgenpoten

De gemeenten Aalter, Assenede, Deinze, Eeklo, Evergem, Kaprijke, Lievegem, Lochristi, Maldegem, Nazareth, Sint-Laureins, Wachtebeke en Zulte namen deel aan de derde editie van Behaag je Tuin. Hun inwoners konden tussen 1 september en 31 oktober streekeigen kwalitatief plantgoed bestellen via www.behaagjetuin.be. Enkele honderden mensen deden een bestelling, goed voor 366 gemengde haagpakketten, 94 houtkantpakketten, 1462 hoogstamfruitbomen, 1083 hoogstamloofbomen, 270 klimplanten en 101 wilgenpoten. Bedankt aan de deelnemende gemeenten en alle inwoners die hun steentje bijdroegen aan de vergroening van onze streek!

Frederik Van Beveren is medewerker communicatie bij Regionaal Landschap Meetjesland & Leievallei en trekker van de Behaag je Tuin-actie: “Heel tof waren de initiatieven waarbij inwoners één gratis boom uit het aanbod van Behaag je Tuin mochten kiezen. De gemeente Lievegem schonk bijvoorbeeld een waardebon voor alle nieuwe inwoners van de gemeente. Dergelijke acties gaven Behaag je Tuin een extra duwtje in de rug. Ook zonder deze acties was Behaag je Tuin echter een succes geweest. De klimaatbeweging gaf de mensen mogelijk een extra stimulans om in hun eigen tuin een boom, haag, houtkant of klimplant aan te planten. Deze actie past perfect binnen het lokaal energie- en klimaatpact van de Vlaamse regering.”

Afhaalmoment

Zaterdag 9 december kunnen de bestellers het plantgoed afhalen in een gemeentelijk verdeelpunt.

Ter herinnering, dit zijn de openingsuren van de afhaalpunten:

 • Aalter (Oostmolenhoek 10): 10-12 uur
 • Assenede: wordt nog meegedeeld per mail.
 • Deinze (Industrielaan 23): 9-12 uur
 • Nevele (Oossekouter 2): 9-12 uur
 • Eeklo (Industrielaan 2): 9-12 uur
 • Evergem (Kramershoek 4): 9-11 uur
 • Kaprijke (Stationsstraat 13): 9-12 uur
 • Lievegem (Bevrijdingsstraat 27): 9-12 uur
 • Lochristi (Koning Albertlaan 29 B): 9-13 uur
 • Maldegem (Bloemestraat 45): 9-12 uur
 • Nazareth (Sticheldreef 3B): 9-12 uur
 • Sint-Laureins (Sint-Jansstraat 14): 10-14 uur
 • Wachtebeke (Stationsstraat 128a): 10-12 uur
 • Zulte (Posthoornstraat 19): 9-11 uur

Elke inwoner krijgt bij het afhalen van het plantgoed een gratis plantgids mee naar huis om het bestelde plantgoed maximale kansen te bieden om gezond uit te groeien.

Maximaal autochtoon plantgoed

Er werd gekozen voor maximaal autochtoon plantgoed. Dit zijn bomen en struiken die al zeer lang in onze gebieden vertoeven en dus goed zijn aangepast aan de bodem en de leefomstandigheden, waardoor ze grotere overlevingskansen hebben dan ingevoerde soorten. Bovendien is de groei- en bloeicyclus van deze planten afgestemd op de noden van onze lokale fauna en flora.

De Regionale Landschappen en de gemeenten kiezen bewust voor gemengde haag- en houtkantpakketten omdat ze een ecologische meerwaarde hebben ten opzichte van een haag die enkel uit haagbeuk of beuk bestaat. Ook de natuurwaarde van hoogstam(fruit)bomen is erg belangrijk. Als “klein landschapselement” is zo'n hoogstammige boom voor tal van diersoorten (vogels, kleinere zoogdieren en insecten) belangrijk als leefgebied of als stapsteen tussen leefgebieden.

Wie dit jaar de actie gemist heeft: geen nood, volgend najaar komt er nieuwe actie van Behaag je Tuin!

Ga naar www.behaagjetuin.be Download de plantgids