Meer dan 27.500 streekeigen struiken en bomen dankzij ‘Behaag je tuin’

Meer dan 27.500 streekeigen struiken en bomen dankzij ‘Behaag je tuin’.Delen

27521

stuks plantgoed

7

km hagen

1679

hoogstambomen

192

klimplanten

Regionaal Landschap Meetjesland & Leievallei organiseerde dit najaar de tweede editie van de samenaankoop ‘Behaag je Tuin’. Inwoners kregen bij deze actie de kans om aan interessante prijzen plantgoed te bestellen. Het aanbod bestond uit gemengde haag- en houtkantpakketten, hoogstam(fruit)bomen en klimplanten. Inwoners konden bijvoorbeeld kiezen uit maar liefst 15 appel-, 7 peren-, 6 kersen- en 7 pruimensoorten. Zomereik is de meest bestelde loofboom en de appelsoort Trezeke Meyers was net als vorig jaar de meest bestelde fruitboom.

De gemeenten Aalter, Assenede, Deinze, Eeklo, Evergem, Kaprijke, Lievegem, Lochristi, Maldegem, Nazareth, Wachtebeke, Zelzate en Zulte namen deel aan de tweede editie van Behaag je Tuin. Hun inwoners konden tussen 1 september en 31 oktober streekeigen kwalitatief plantgoed bestellen via www.behaagjetuin.be. Enkele honderden mensen deden een bestelling, goed voor 639 gemengde haagpakketten, 216 houtkantpakketten, 780 hoogstamfruitbomen, 801 hoogstamloofbomen, 192 klimplanten en 98 wilgenpoten. Bedankt aan de deelnemende gemeenten en alle inwoners die hun steentje bijdroegen aan de vergroening van onze streek!

Frederik Van Beveren is medewerker communicatie bij Regionaal Landschap Meetjesland & Leievallei en trekker van de Behaag je Tuin-actie: “Heel tof waren de initiatieven waarbij inwoners één gratis boom uit het aanbod van Behaag je Tuin mochten kiezen. De gemeente Zelzate schenkt bijvoorbeeld een gratis boom aan al wie in 2022 een kindje krijgt. Dergelijke acties gaven Behaag je Tuin een extra duwtje in de rug. Ook zonder deze acties was Behaag je Tuin echter een succes geweest. De klimaatbeweging gaf de mensen mogelijk een extra stimulans om in hun eigen tuin een boom, haag, houtkant of klimplant aan te planten. Deze actie past perfect binnen het lokaal energie- en klimaatpact van de Vlaamse regering.”

Afhaalmoment

Zaterdag 10 december kunnen de bestellers het plantgoed afhalen in een gemeentelijk verdeelpunt. In Assenede wordt het plantgoed aan huis geleverd.

Ter herinnering, dit zijn de openingsuren van de afhaalpunten:

 • Aalter (Oostmolenhoek 10): 10-12 uur
 • Assenede: levering aan huis door de milieudienst
 • Deinze (Industrielaan 23): 9-12 uur
 • Nevele (Oossekouter 2): 9-12 uur
 • Eeklo (Galgenhof 60): 9-12 uur
 • Evergem (Kramershoek 4): 9-11 uur
 • Kaprijke (Stationsstraat 13): 9-12 uur
 • Lievegem (Bevrijdingsstraat 27): 9-12 uur
 • Lochristi (Koning Albertlaan 29 B): 9-13 uur
 • Maldegem (Bloemestraat 45): 9-12 uur
 • Nazareth (Sticheldreef 3B): 9-12 uur
 • Wachtebeke (Stationsstraat 128a): 9-12 uur
 • Zelzate (Suikerkaai 4): 10-12 uur
 • Zulte (Posthoornstraat 19): 9-11 uur

Elke inwoner krijgt bij het afhalen van het plantgoed een gratis plantgids mee naar huis om het bestelde plantgoed maximale kansen te bieden om gezond uit te groeien.

Maximaal autochtoon plantgoed

Er werd gekozen voor maximaal autochtoon plantgoed. Dit zijn bomen en struiken die al zeer lang in onze gebieden vertoeven en dus goed zijn aangepast aan de bodem en de leefomstandigheden, waardoor ze grotere overlevingskansen hebben dan ingevoerde soorten. Bovendien is de groei- en bloeicyclus van deze planten afgestemd op de noden van onze lokale fauna en flora.

De Regionale Landschappen en de gemeenten kiezen bewust voor gemengde haag- en houtkantpakketten omdat ze een ecologische meerwaarde hebben ten opzichte van een haag die enkel uit haagbeuk of beuk bestaat. Ook de natuurwaarde van hoogstam(fruit)bomen is erg belangrijk. Als “klein landschapselement” is zo'n hoogstammige boom voor tal van diersoorten (vogels, kleinere zoogdieren en insecten) belangrijk als leefgebied of als stapsteen tussen leefgebieden.

Wie dit jaar de actie gemist heeft: geen nood, volgend najaar komt er nieuwe actie van Behaag je Tuin!

Download de plantgids Contacteer ons
© Regionaal Landschap Meetjesland & Leievallei