Oplossing voor 'Maldegemse' oeverzwaluwen

De Gemeente Maldegem heeft in samenwerking met Veneco en het Regionaal Landschap Meetjesland en Leiestreek acties ondernomen zodat de huidige broedplaatsen behouden blijven tot na het broedseizoen in september.Terug naar overzicht
Delen

 

Oplossing voor oeverzwaluwen op het nieuwe industrieterrein van Maldegem

De voorbije weken werden nestplaatsen van de oeverzwaluw (Riparia riparia) vastgesteld op het nieuwe industrieterrein van Maldegem. Deze kleinste zwaluw bouwt zijn nesten in verticale oeverwanden of zandhopen in de buurt van zoet water. Door een gebrek aan steile hoge oeverwanden is deze beschermde soort al jaren in de verdrukking.  

Nu blijkt de oeverzwaluw een gunstig leefgebied te vinden in het recent aangelegde industrieterrein. De restanten van de zandhopen in combinatie met de uitgebreide waterpartijen en rustige omgeving zorgen voor een opleving van deze soort in dit gebied.

De gemeente Maldegem heeft in samenwerking met Veneco en het Regionaal Landschap Meetjesland & Leievallei acties ondernomen zodat de huidige broedplaatsen behouden blijven tot na het broedseizoen in september. Na het broedseizoen trekt deze soort zuidwaarts om te overwinteren. De gemeente bekijkt eveneens de mogelijkheid om een permanente oeverwand in de buurt te bouwen zodat de oeverzwaluwen ook op lange termijn een onderkomen kunnen vinden in Maldegem.

Contacteer ons