Resultaat huiszwaluwtellingen 2022

Door jaarlijks steekproeftellingen te doen op enkele hotspots van ons werkingsgebied, krijgen we een beeld van de evolutie van onze huiszwaluwenpopulatie.Terug naar overzicht
Delen

 

Onze kunstnestjes zijn gegeerd bij huiszwaluwen

Door jaarlijks steekproeftellingen te doen op enkele hotspots van ons werkingsgebied, krijgen we een beeld van de evolutie van onze huiszwaluwenpopulatie.

Huiszwaluwen hebben voor de bouw van hun nest modder nodig en die is in het broedseizoen niet steeds voorhanden of van slechte kwaliteit waardoor de nesten afbrokkelen of naar beneden vallen. In heel wat gemeenten werden daarom kunstnesten opgehangen. Succes verzekerd als dit gebeurt bij een reeds bestaande kolonie.

De zwaluwen deden het dit jaar beter dan voorgaande jaren. Dit was vaak te danken aan het plaatsen van bijkomende kunstnestjes, zoals in Sint-Margriete (Sint-Laureins) en Landegem (Deinze). Daar verhuisden enkele gezinnetjes naar de nieuw aangebrachte kunstnestjes en zelfs naar de zwaluwtil! De zwaluwtil in Beke (Lievegem) is nog niet bewoond, terwijl die in Knesselare (Aalter) dan weer volledig bezet was!

Waarschijnlijk heeft de aanwezigheid van het water in de Molenkreek in Middelburg (Maldegem) er deze keer voor gezorgd dat er bijkomende natuurlijke nesten werden gebouwd. Heerlijk om te zien hoe ze kwetterend het luchtruim in dit Middeleeuws stadje onveilig maken!