Samenaankoop Behaag je TuinTerug naar overzicht
Delen

Samenaankoop kon heel wat inwoners behagen!

De 5 Regionale Landschappen van Vlaams-Brabant, Regionaal Landschap Meetjesland en Regionaal Landschap Westhoek organiseren een samenaankoop van inheemse hagen, heggen, houtkanten en hoogstam(fruit)bomen voor je tuin. Je krijgt de kans om aan interessante prijzen plantgoed te bestellen.

De gemeenten Aalter, Assenede, Deinze, Eeklo, Evergem, Kaprijke, Lievegem, Lochristi en Zelzate namen deel aan de eerste editie van de samenaankoop ‘Behaag je Tuin’ van Regionaal Landschap Meetjesland. Inwoners konden tussen 1 september en 31 oktober streekeigen kwalitatief plantgoed bestellen via www.behaagjetuin.be aan een goede prijs: gemengde hagen, houtkanten, hoogstam(fruit)bomen, klimplanten…

166 mensen deden een bestelling, goed voor 199 gemengde haagpakketten, 31 houtkanten, 1747 hoogstamfruitbomen, 747 hoogstamloofbomen, 96 klimplanten en 69 wilgenpoten. Bedankt aan de deelnemende gemeenten en alle inwoners die hun steentje bijdroegen aan de vergroening van onze streek! Elke tuin, hoe groot of klein ook, kan al een verschil maken voor natuur en klimaat. Vogels, bijen en vlinders profiteren mee. 

Streekeigen en autochtone planten zijn bomen en struiken die al zeer lang in onze gebieden vertoeven en dus goed zijn aangepast aan de bodem en de leefomstandigheden, waardoor ze grotere overlevingskansen hebben dan ingevoerde soorten. Bovendien is de groei- en bloeicyclus van deze planten afgestemd op de noden van onze lokale fauna en flora.

De Regionale Landschappen en de gemeenten kiezen bewust voor gemengde haagpakketten omdat ze een ecologische meerwaarde hebben ten opzichte van een haag enkel bestaande uit haagbeuk of beuk. De natuurwaarde van hoogstam(fruit)bomen is erg belangrijk. Als “klein landschapselement” is zo'n hoogstammige boom voor tal van diersoorten (boomkruiper, holenduif, kleine bonte specht, ringmus, steenuil, eikelmuis, vleermuizen, vlinders, mieren, hommels en bijen,…) belangrijk als leefgebied of als stapsteen tussen leefgebieden. Hoogstambomen zijn het hele jaar door een thuis voor tal van insecten en andere ongewervelden zoals spinnen en mijten. Een hoogstamboom is meer dan zomaar een fruitboom!

Wie dit jaar de actie gemist heeft: geen nood, volgend najaar komt er nieuwe actie van Behaag je Tuin!