Samenaankoop Zaad op MaatTerug naar overzicht
Delen

Zaad op Maat

Een bloemenrand oogt niet alleen mooi, het is ook een heerlijke buffet voor bijen, vlinders en andere insecten. Op hun beurt profiteren akkervogels van het voedselaanbod (insecten en zaden) en dekking.

Woon je in ons werkingsgebied (Aalter, Assenede, Deinze, Eeklo, Evergem, Kaprijke, Lievegem, Lochristi, Maldegem, Nazareth, Sint-Laureins, Wachtebeke, Zelzate, Zulte)? Dan kon je via Regionaal Landschap Meetjesland & Leievallei zaaigoed bestellen voor bloemrijke hoekjes. Dat is mooi voor het oog en goed voor onze inheemse fauna en flora. We organiseerden dit jaar een groepsaankoop voor twee zaadmengsels en dat per 0,5kg, 1kg of 5kg. Deze actie is op maat van zowel landbouwers, natuurverenigingen, imkersbonden, scholen, gemeentebesturen, jagers als particulieren. 

Bestellen kon tot en met 15 februari 2022. Je bestelling kan je ophalen op een afhaalpunt naar keuze.

Je kan tussen een van volgende afhaalpunten kiezen die toegewezen zijn voor jouw gemeente. Je kan je bestelling afhalen van 28 maart tot 2 april. (tot 1 april voor afhaalpunt Eeklo en Nevele)

  • Bibliotheek ArtA'A Aalter, Stationsplein 25, binnen de openingsuren.
  • Gemeentehuis Deinze, Brielstraat 2, binnen de openingsuren.
  • Bibliotheek Evergem, Bibliotheekstraat 12, binnen de openingsuren.
  • Kantoor RLML Eeklo, Oostveldstraat 91, van maandag tot vrijdag van 9.30 tot 16.30 uur.
  • Gemeentehuis Lochristi, Dorp-West 52, binnen de openingsuren.
  • Oud Gemeentehuis Nevele, Cyriel Buyssestraat 15, binnen de openingsuren.

Akkervogelmengsel: haver, gerst, zomertarwe, huttentut, bernagie, boekweit, zonnebloem, vlas (zaaidichtheid: 50 kg/ha)

Bijenmengsel: boekweit, bladrammenas, bernagie, dille, gele mosterd, facelia, goudsbloem, korenbloem, koriander, juffertje in 't groen, groot kaasjeskruid (zaaidichtheid: 10 kg/ha)

Geelgorsgebied

De geelgors geven we graag een extra duwtje in de rug. Wie een perceel heeft van meer dan 400 m² in de ruime omgeving van de Rijkestraat in Oosteeklo (Assenede) mag ons rechtstreeks contacteren via helene.quide@RLML.be. Misschien is dan zelfs een extra vergoeding mogelijk!

Landbouwers

Landbouwers kunnen een subsidie krijgen via de Vlaamse Landmaatschappij (VLM). Wij richten ons op wie geen beroep kan doen op subsidies via VLM en toch een behoorlijke oppervlakte wil inzaaien, zoals bijvoorbeeld gepensioneerde landbouwers, particulieren, jagers en gemeenten.

Meer info? Contacteer onze medewerker natuur, Hélène.