Burgemeester Deinze proeft eerste stroop uit gemeentelijke boomgaard

Aan de Dopershoek in Merendree bevindt zich een van de grootste boomgaarden uit de regio. Deze boomgaard telt heel wat interessante fruitvariƫteiten en is 2,5 ha groot. Ondanks de droge zomer hingen er aan de bomen ook dit jaar tonnen fruit, voornamelijk appels en peren. Een deel van dit fruit is nu door Regionaal Landschap Meetjesland & Leievallei voor het eerst gebruikt om stroop van te maken.



Delen

 

Burgemeester Deinze proeft eerste stroop van fruit uit de gemeentelijke boomgaard Dopershoek in Merendree

Aan de Dopershoek in Merendree bevindt zich een van de grootste boomgaarden uit de regio. Deze boomgaard telt heel wat interessante fruitvariëteiten en is 2,5 ha groot. Ondanks de droge zomer hingen er aan de bomen ook dit jaar tonnen fruit, voornamelijk appels en peren. Een deel van dit fruit is nu door Regionaal Landschap Meetjesland & Leievallei voor het eerst gebruikt om stroop van te maken.

Ralph Maréchal is medewerker bij Regionaal Landschap Meetjesland & Leievallei en een grote bezieler van het project. “De stad Deinze is eigenaar van de boomgaard en gaf het RLML-team de toestemming om het fruit te plukken. Meer dan 600 kg peren en appels werden zorgvuldig geplukt en getransporteerd om tot stroop verwerkt te worden. Het gaat voornamelijk om kraaiperen, maar er zitten ook andere perensoorten en appels in de stroop verwerkt. De stroop is echter niet te koop. “Het doel van deze actie is niet om winst te halen uit de verkoop van de stroop: we willen aantonen wat er allemaal mogelijk is met lokaal fruit. Het kan zeker geen kwaad dat er appelen en peren op de grond vallen want daar profiteren insecten, vogels en andere kleine dieren van. Het is echter zonde om er niets mee te doen. We hopen dat onze actie de stad kan inspireren om vanaf volgend jaar aan de slag te gaan met het fruit uit deze prachtige boomgaard.”

Er zijn trouwens nog meer plannen met de boomgaard. “Regionaal Landschap Meetjesland & Leievallei is bezig met het uitwerken van een educatief luik rond fruitbomen en bijensoorten. Scholen zullen in de nabije toekomst in de boomgaard terecht kunnen voor een leerrijke klasuitstap!”

Burgemeester Jan Vermeulen mocht als eerste proeven van de appel- en perenstroop. “Ondanks de grote droogte van de voorbije zomer bleek de boomgaard ook dit jaar bijzonder productief. De meeste appelen en peren worden geplukt door vrijwilligers en medewerkers van de stad Deinze, maar de voorbije jaren bleef ook een deel niet geplukt. Regionaal Landschap Meetjesland & Leievallei stelde het stadsbestuur daarom voor om zelf een deel van het fruit te oogsten en te laten verwerken tot stroop. Een mooi initiatief.”

Naar een duurzaam beheer en uitbouw van een educatief luik

De boomgaard en het fruit zijn nu eigendom van de stad Deinze maar dat is niet altijd zo geweest. De eerste fruitbomen werden in het begin van de 20e eeuw aangeplant door de familie Van den Bon. Tot het eind van de vorige eeuw bleef de boomgaard in privébezit. Rond de eeuwwisseling kocht de Vlaamse Landmaatschappij de boomgaardpercelen op en maakte werk van het herstel van de boomgaard. Na de inrichting droeg men de boomgaard over aan de gemeente Nevele, dat in 2019 met Deinze fusioneerde.

Het onderhoud en beheer bleken niet zo vanzelfsprekend en de toekomst van de boomgaard was daardoor onzeker. Samen met de gemeente Nevele en dankzij de steun van de Vlaamse overheid (Ruimte en Erfgoed), zette Regionaal Landschap Meetjesland & Leievallei (RLML) het beheer terug in gang. In 2015 werden de bomen beter beschermd en werden zelfs 50 extra bomen geplant. Patrick Heyerick van hoogstamboomgaard.be verzorgt voor de stad Deinze de bomen nu al enkele jaren met veel liefde en vakkennis.