Woonzorgcentrum Veilige Have in Aalter zet in op vergroening

WZC Veilige Have in Aalter plant 275 struikjes, 18 bomen en 1500 bloembollen met de hulp van RLML, ECD Paradox en vrijwilligers.Delen

 

Woonzorgcentrum Veilige Have in Aalter zet in op vergroening

De vergroening van de zorgsector is al van voor de coronaperiode een belangrijke trend. Het is algemeen geweten: de natuur heeft een positieve invloed op mensen, zowel fysiek als mentaal. Dit geldt in het bijzonder voor mensen in woonzorgcentra voor wie de zeer nabije omgeving nog belangrijker is. Bij woonzorgcentrum Veilige Have hebben ze de boodschap begrepen en tekenden in op het project ‘Zilvergroen’ van Regionaal Landschap Meetjesland & Leievallei en Regionaal Expertisecentrum Dementie Paradox. Met de hulp van een tiental vrijwilligers werden 293 stuks plantgoed en maar liefst 1500 bloembollen geplant.

Het effect van de natuur op iemands gezondheid is het sterkst voor de meest kwetsbare groepen, bijvoorbeeld voor kinderen, ouderen, mensen met een langdurige ziekte of handicap. Niet verwonderlijk dat zorginstellingen steeds meer inzetten op vergroening van hun buitenruimte. Een natuurlijke omgeving rond zorgcentra verbetert de kwaliteit van de zorg én biedt voordelen voor de natuur. Tal van zorginstellingen kiezen om de groene buitenruimte therapeutisch in te zetten.

“Het project Zilvergroen speelt rechtstreeks in op de groene noden van woonzorgcentra”, stelt Thaïsa Van Speybroek, medewerker bij Regionaal Landschap Meetjesland & Leievallei (RLML). “Het project zet in op verschillende pijlers, fysieke vergroening is er daar een van. Veilige Have is niet het enige woonzorgcentrum dat ons contacteerde, maar het is wel een heel waardevol project en een mooi voorbeeld van samenwerking. Als Regionaal Landschap kiezen we steeds zoveel mogelijk voor streekeigen plantgoed, waardoor ook vlinders, bijen, bloemen en vogels mee kunnen genieten van deze biodiverse groene ruimtes.”

Isabel Claeys leidde het project in het woonzorgcentrum. “We hebben geen moment geaarzeld om deel te nemen aan het project. RLML maakte in samenspraak met ons en onze bewoners een plan op, daarbij was niet alleen plaats voor vergroening maar ook voor enkele belevingselementen zoals een schommel op maat van ouderen.” Dankzij extra steun van Cera staat de schommel er al even en op maandag 19 december werd ook een eerste aanplant uitgevoerd. “Dankzij een sterk team van vrijwilligers en medewerkers van Veilige Have, RLML en ECD Paradox toverden we op een dag tijd een saaie kale grasvlakte om in een hoekje waar het aangenaam toeven zal zijn. In het late voorjaar planten we ook nog enkele bloeiende planten aan. Binnen enkele maanden kunnen onze bewoners al genieten van al dat prille groen!”

Het project Zilvergroen werd mogelijk gemaakt met de steun van het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland.