Natuur en scholen



Delen

 

Natuur en scholen

Gedaan met die saaie betonnen speelplaats, waar kinderen werden geweerd uit de paar schamele plukjes groen en waar loszittende tegels voor gevaarlijke toestanden zorgden. Steeds vaker kiezen scholen voor een natuurlijke speel- en leerruimte.

Sinds een aantal jaar verrijzen hier en daar natuurlijke speel- en leerplaatsen, met flinke onverharde plekken met daarop natuurlijke speelelementen zoals speelbomen, jungleparcours, water, wilgenhutten en –tunnels, bloemenweide, buitenkeukentjes en nog meer van dat leuks. Boomschors of andere natuurlijke materialen zorgen voor meer veiligheid, ieder kind vindt er zijn of haar favoriete plekje.

Die natuurlijke speel- en leerruimten komen er niet zomaar, wetenschappers zeggen al jaren dat kinderen opnieuw meer moeten bewegen en in contact komen met natuur. Experts terzake breken een lans voor meer groen en meer plaats voor creatief en sociaal spel. Want dat is goed voor kinderen, zowel voor hun motorische, mentale als sociale ontwikkeling, en bovendien broodnodig in ons steeds meer volgebouwde landje.

Regionaal Landschap Meetjesland en Leievallei zorgt samen met de Provincie Oost-Vlaanderen (20 stappenplan) en de provinciale MOS-werking voor de begeleiding van scholen, gemeenten, kindercrèches en (jeugd)verenigingen  die hun speelplaats willen omtoveren in een kindgericht speel- en leerparadijs.

Hoe gaan we te werk?

  1. neem contact op met ons of de Provincie Oost-Vlaanderen
  2. we bekijken met jou de mogelijkheden
  3. intakegesprek met de Provincie Oost-Vlaanderen: wat willen we met de school bereiken?
  4. begeleiding bij de planopmaak samen met de Provincie
  5. hulp en expertise bij realisatie, plantgoed en andere materialen
  6. vorming over educatief gebruik van de speel- en/of leerruimte
  7. advies over onderhoud van de speel- en/of leerruimte