Natuurrugzakken



Terug naar overzicht
Delen

 

Natuurrugzakken

Met onze natuurrugzakken willen we de natuur binnenbrengen bij ouderen en tegelijkertijd de mogelijkheid scheppen om met beperkte mobiliteit in de buitenlucht aan natuurbeleving te doen. Heel wat onderzoeken hebben immers aangetoond dat natuur belangrijke gezondheidseffecten heeft, ook bij ouderen! De rugzakken bevatten heel wat verschillende materialen die te maken hebben met natuur. Ze zijn een van de resultaten van het project Zilvergroen.

Inhoud rugzak

De inhoud van de rugzak is zo gekozen dat het de gebruikers toelaat om zowel binnen als buiten natuur te beleven. Je hebt de keuze uit heel wat materialen:

  • tips om creatief aan de slag te gaan met natuurlijke materialen
  • een voelspel
  • zoekkaarten
  • recepten
  • wist-je-datjes
  • natuurbingo: alle geluiden in een handige playlist

Een handleiding helpt je op weg met suggesties per seizoen. 

Voor wie?

De rugzakken kunnen tijdens de projectduur van Zilvergroen (30 juni 2023) enkel ontleend worden voor een periode van maximum drie weken door organisaties/personen uit Aalter, Assenede, Deinze, Eeklo, Evergem, Kaprijke, Lievegem, Lochristi, Maldegem, Nazareth, Sint-Laureins, Wachtebeke en Zulte.

Ophaalpunten

Kies bij jouw reservatie een ophaalpunt:

Afhalen gebeurt op dinsdag tussen 9u30 en 12u00.
Terugbrengen de daarop volgende maandagvoormiddag tussen 9u30 en 11u00.

Dit aanbod is gratis.
Bij afhaling wordt 50 euro borg (cash) gegeven.

Reserveer een rugzak

 

Het project Zilvergroen

Bij het project Zilvergroen willen we de natuur binnenbrengen in en rond zorginstellingen. Ook willen we de mogelijkheid scheppen om met een beperkte mobiliteit aan natuurbeleving te doen. Het project wil ouderen een aangename oude dag bezorgen door hen de positieve effecten van de natuur te laten ervaren. We richten ons hierbij vooral op ouderen met dementie in zorgcentra en begeleid wonen. Expertisecentrum Dementie Oost-Vlaanderen Paradox is partner in dit project.

Doelstellingen

De natuur naar ouderen brengen

Een erg belangrijke doelstelling is om minder of niet mobiele ouderen de natuur en hun geboortestreek te laten (her)beleven zonder zich daarvoor te moeten verplaatsen aan de hand van natuurkoffers, een natuurdome met beeldmateriaal en groene inrichtingen (sensorische wand, natuurbad) binnen de zorginstellingen. De natuur wordt ingezet als middel om herinneringen op te halen, te ontspannen, gesprekken te stimuleren en sociale contacten te vergemakkelijken.

Door de omgeving van de zorginstellingen op een duurzame manier te vergroenen, bevorderen we de landschappelijke integratie en natuurbeleving op de site van de zorginstelling.

Om onze doelstellingen te kunnen bereiken zal het essentieel zijn om een netwerk/kennisgroep van professionelen en vrijwilligers uit te bouwen die de nodige kennis hebben om de natuur dichter bij bejaarden te brengen en zo ouderen een zinvolle dag bezorgen. Op die manier willen we ervaringen en kennis uitwisselen en ook de duurzaamheid van het project garanderen.

Ouderen naar de natuur brengen

Daarnaast willen we ook minder mobiele ouderen in beweging brengen en hen de natuur laten beleven door rollator- en rolstoelvriendelijke wandelroutes in kaart te brengen en gebruik te maken van bestaande initiatieven rond auto- en rolstoelfietsdelen. De natuur wordt ingezet als middel om herinneringen op te halen, te relaxeren en het sociaal isolement te doorbreken.

Twee pijlers

Het project steunt op 2 pijlers. Een eerste pijler wil de natuurbeleving van personen met dementie -welke verblijven in zorginstellingen-, verhogen. De 2de pijler richt zich op het fysiek vergroenen van de omgeving in en rond rusthuizen.

Om de eerste pijler te laten slagen, willen we werken aan:

  • natuurrugzakken
  • een natuurdome
  • rollator- en rolstoeltoegankelijke wandelpaden

Voor pijler twee hebben we de nodige expertise in eigen huis. Regionaal Landschap Meetjesland & Leievallei zal advies geven en contact leggen met aannemers voor de aanleg van fysieke vergroening. Daarnaast kunnen minimale aanpassingen ook uitgevoerd worden door participatie van bewoners en vrijwilligers van de rusthuizen. Verder zal ook gekeken worden naar kleinere aanpassingen zoals plaatsen van voedertafels, nestkasten, bloemenweides, insectenmuren, bijenkasten... 

Meer informatie over het project Zilvergroen? Contacteer ons.

Dit project werd mogelijk gemaakt met de steun van het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland.