Reekitsen

Ga je binnenkort je gras- of graanveld maaien en wil je zeker zijn dat er zich geen reekitsen in schuilhouden? Dan mag je ons steeds contacteren. Met onze drone sporen wij de reeën in een mum van een tijd op! Zelf een ree gespot? Raak ze enkel aan met gras en handschoenen!



Delen

 

Reekitsen

Opsporen van reekalfjes in maaigebieden zodat deze tijdig gedetecteerd worden. Zo vermijden we onnodige slachtoffers en botulisme bij vee dat ingekuild voer als voedsel voorgeschoteld kreeg.

Ga je binnenkort je gras- of graanveld maaien en wil je zeker zijn dat er zich geen reekitsen in schuilhouden? Met onze drone sporen wij de reeën in een mum van een tijd op! Zelf een ree gespot? Raak ze enkel aan met gras en handschoenen! Uiteraard kunnen we op deze manier ook eenvoudig ander wild detecteren.

Overzicht van maatregelen

Wildreddend maaien

Maairichting

Wildreddend maaien zorgt niet alleen voor het redden van dierenlevens, het helpt ook om de kans op botulisme door besmet diervoeder te verkleinen. De maairichting aanpassen is een noodzakelijke voorwaarde.

 

1. Maai heen en terug, zodat dieren niet naar binnen worden gedreven.

2. Maai weg van de straat, zodat dieren naar aangrenzende graanranden of akkers kunnen vluchten.

3. Of maai in een cirkel van binnenuit.

4. Maai NOOIT van buiten naar binnen.

Wildredder

 

Voorkom maai-slachtoffers met een wildredder. Deze geeft een auditief signaal, waardoor het aanwezige wild de tijd heeft om zich tijdig uit de voeten te maken.

Deze wildredder kan je bijvoorbeeld op je tractor plaatsen bij het maaien, waardoor je maai-slachtoffers voorkomt. Deze geeft een auditief signaal, waardoor het aanwezige wild de tijd heeft om zich tijdig uit de voeten te maken. Deze wildredder kan je bijvoorbeeld op je tractor plaatsen bij het maaien.

Je kan een wildredder bekomen via het boerennatuurpakket van Boerennatuur Vlaanderen.

Maaisnelheid

 

Time is money, we know. Maar door je maaisnelheid aan te passen, kan je heel wat levens sparen. Je geeft dieren de kans om tijdig weg te vluchten. Elke km/u minder heeft al een grote impact!

Opsporen van reekitsen met drones

Ga je binnenkort je gras- of graanveld maaien en wil je zeker zijn dat er zich geen reekitsen in schuilhouden? Dan mag je ons steeds contacteren. Met onze drone sporen wij de reeën in een mum van een tijd op! Zelf een ree gespot? Raak ze enkel aan met gras en handschoenen! Uiteraard kunnen we op deze manier ook eenvoudig ander wild detecteren.

Ons landbouwlandschap, een verhaal van verwevenheid op het platteland

Het grootste deel van de open ruimte in Vlaanderen is een landbouwlandschap. Niet verwonderlijk dan ook dat landbouwers belangrijke partners zijn van de Regionale Landschappen. Als Regionaal Landschap schrijven wij via projecten mee aan een wervend verhaal van verwevenheid. Hierin zoeken wij naar win-wins voor landbouw en landschap, en zijn wij bruggenbouwers die landbouwers, beleid en inwoners met elkaar verbinden. Het doel? Samen werken aan een hogere omgevingskwaliteit. Dat wil zeggen: mét landbouwers, op maat van de streek én op maat van landbouwbedrijven, bouwen aan een landschap waarin landbouw en natuur met elkaar verweven zijn. 

Het platteland kan heel wat ecosysteemdiensten leveren. De meest gekende ecosysteemdiensten zijn bestuiving en natuurlijke plaagbeheersing. De soorten die deze diensten leveren, helpen bij de beheersing van ziektes en plagen en het bestuiven van heel wat gewassen en planten. Daarnaast krijgt het platteland te kampen met opportunistische soorten (bladluizen, everzwijnen, ganzen, kraaiachtigen, duiven…) die zich aan de nieuwe landbouwlandschappen en technieken hebben aangepast en zo vaak ongewenste gasten worden voor bepaalde doelgroepen (onder meer  de tuin- en landbouwsector) op het platteland. Dit in combinatie met de achteruitgang van de biodiversiteit op het platteland zorgt ervoor dat de ecosysteemdiensten afnemen.

Er zijn heel wat benaderingen bij het werken aan ecosysteemdiensten waarbij men vertrekt vanuit een individuele benadering van soorten of problemen. Wij werken aan een geïntegreerde aanpak op gebiedsniveau waarbij een evenwicht trachten te vinden tussen gewenste en ongewenste soorten. Die aanpak stemmen we af op de diverse doelgroepen die op het platteland wonen en werken. Ontdek hieronder hoe boeren en boerinnen ons landschap dagelijks sterker, meer biodivers, mooier en toegankelijker kunnen maken.