De term ‘Woeste Hoogten’ verwijst naar de geschiedenis van het landschap in het Meetjesland. Dit werd gevormd door de continue interactie tussen de weinig vruchtbare gronden in deze streek en de menselijke zoektocht om deze alsnog te benutten.
‘Woeste Hoogten’ is een verwijzing naar de karakteristieke landschapsstructuur die het resultaat is van eeuwenlange groei en bloei van middeleeuwse ontginningshoeves. Via verschillende informatieve middelen, zoals een boeiende podcast, een gedetailleerde maquette en goed uitgestippelde fiets- en wandelroutes met informatieve stopplaatsen, willen we zowel de lokale bevolking als bezoekers bewust maken van het kostbare landschappelijke erfgoed dat onze regio rijk is. Dit landschap heeft in de loop der geschiedenis aanzienlijke veranderingen ondergaan, grotendeels als gevolg van de groei en ontwikkeling van deze zogenaamde ontginningshoeves. RLML en haar partners streven ernaar om de geschiedenis van dit landschap en met name de invloed van deze hoeves op de omringende natuur in kaart te brengen. Ons doel is om bezoekers in staat te stellen het landschap op een dieper niveau te begrijpen en te waarderen. In het voorjaar hebben we besloten om samen te werken met studiebureau Madoc voor de realisatie van dit project. De Universiteit Gent en het Regionaal Landschap Meetjesland en Leievallei dragen bij aan de inhoudelijke aspecten. Toerisme Meetjesland neemt de verantwoordelijkheid op zich voor de promotie van het uiteindelijke product.
In overleg met het Plattelandscentrum Huysmanhoeve in Eeklo en studiebureau Madoc hebben we besloten om de Huysmanhoeve als locatie te kiezen voor de maquette. Deze historisch interessante locatie fungeert als startpunt voor een van de fietstochten en past perfect in het verhaal van Woeste Hoogten.
- Ralph Maréchal (medewerker landschap)
Een belangrijke vormende kracht in onze streek is de formatie van de cuesta Oedelem-Zomergem. Een cuesta, oftewel een heuvelrug, kenmerkt zich door een steil front, het cuestafront, en een geleidelijke helling, de cuestarug, met een maximale hoogte van 29 meter. De oorsprong van deze cuesta gaat terug tot 50 miljoen jaar geleden, toen afwisselend zanden kleilagen werden afgezet door de zee. De hardheid van de kleilagen zorgde ervoor dat deze met een flauwe helling aan de oppervlakte kwamen. De zachtere zandlagen erodeerden sneller, waardoor het steile cuestafront ontstond. Dit reliëf is duidelijk voelbaar en op sommige plaatsen zelfs goed zichtbaar, zoals bij de Kampel van Kleit.
De ontstaansgeschiedenis van dorpen en de ontginning van het landschap zijn sterk beïnvloed door de aanwezigheid van de cuesta. Dorpen zoals Zomergem, Ursel, Knesselare en de drie ontginningshoeves Papinglo, Drongengoed en Burkel liggen allemaal op hoger gelegen plekken in het landschap, gevormd door deze heuvelrug.
Emma De Smet, campagnemanager bij Toerisme Meetjesland
Ons doel is om mensen te laten inzien dat ons verleden, en vooral het ontginningsverhaal, diep geworteld is in het heden. Elke heuvel en elk pad heeft een verhaal te vertellen, als je maar goed kijkt en luistert. Met een maquette en een podcastreeks brengen we het verhaal van onze streek tot leven. Beleef daarna het landschap met twee fietsroutes en een wandelroute. De begeleidende app helpt je onderweg om het landschapsverhaal beter te begrijpen en te waarderen.
De Drongengoedhoeve, Huysmanhoeve en Papinglohoeve zijn drie prachtige trekpleisters in onze streek. Maar hoe zagen deze ontginningshoeves er vroeger uit? Om een beeld van het verleden te schetsen, lieten we van elk van deze hoeves een reconstructietekening maken. Deze tekeningen zullen niet alleen op de locaties zelf te bewonderen zijn, maar ook via de Erfgoedapp. Dankzij de expertise van de Universiteit Gent kunnen we op basis van onze huidige historische en archeologische kennis een zo realistisch mogelijk beeld creëren van hoe deze hoeves er in de middeleeuwen kunnen hebben uitgezien.
In de podcastreeks van vijf afleveringen vertelt professor historische archeologie Wim De Clercq van de Universiteit Gent de geschiedenis van de cuesta Oedelem-Zomergem. De reis begint 50 miljoen jaar geleden en maakt tussenstops in de Romeinse tijd, de middeleeuwen en de vroegmoderne tijd.
De ideale plekken om naar de afleveringen te luisteren bevinden zich in het landschap zelf. Tijdens de wandel- en fietsroutes kom je deze luisterpunten tegen.