Takkenril
Een takkenril is een echte meerwaarde voor het leven in en rond de tuin. Door takken op elkaar te stapelen tussen enkele ‘palen’ kan je natuurlijke omheiningen maken. Deze vormen uitstekende schuilplaatsen voor tal van zoogdieren, vogels, insecten en zelfs amfibieën.
Takkenrillen worden aangelegd tijdens het najaar en winter wanneer de onderhoudswerken worden uitgevoerd. Het is belangrijk om een goede plek te kiezen, zo vermijd je enerzijds sleuren en slepen, anderzijds is het de bedoeling dat deze takkenrillen voor een langere periode blijven bestaan. Schimmels en insecten zullen langzaam de takken afbreken, een goede takkenril blijft best enkele jaren bestaan en kan via de bovenzijde aangevuld worden in de daaropvolgende jaren.
De diameter van de takken zal bepalen hoe snel deze worden afgebroken, het is aangeraden om onder de 15 cm diameter te blijven. De dikkere takken kunnen andere functies vervullen zoals: palen, brandhout, constructiemateriaal...
Naast tal van nuttige insecten en prachtige schimmels vinden ook egels, woel- en bosmuizen er een thuis. In de lente mag je dan weer heggenmussen, roodborstjes en winterkoninkjes verwachten opzoek naar voedsel en nestgelegenheid. Heb je een poel in de buurt? Dan is de kans groot dat padden, kikkers en salamanders onderin de takkenril komen overwinteren.
Plan van aanpak:
Sla enkele dikkere takken of palen in de grond of graaf deze in. De lengte van deze ‘palen’ bepaalt de hoogte van de takkenril en de afstand tussen de twee rijen de breedte. Gebruik je geen opstaande palen dan zal de takkenril uitzakken en steeds breder worden.
Kies dus verstandig in functie van de hoeveelheid hout en de hoogte of lengte die je wil bereiken. Hoe korter de takken zijn, hoe meer opstaande paaltjes je moet voorzien om het geheel op zijn plaats te houden.
Tip: Zorg dat je enkele stevige takken op het einde bovenaan kan stapelen. Deze houden de fijnere takken netjes in de takkenril en duwen het geheel goed aan.