Vormsnoei van hoogstamfruitbomen

Hoogstamfruitbomen beheren is niet eenvoudig en vooral geen exacte wetenschap. Begin er niet aan zonder voldoende kennis. We geven regelmatig snoeicursussen en bieden advies.



Delen

In een hoogstamfruitboomgaard was vroeger vaak grazend vee terug te vinden en is in onze streek dan ook zeer typisch terug te vinden bij oude hoeves. Dit maakt van hoogstamfruitbomen belangrijk cultureel erfgoed. Verder biedt het ook leefruimte aan talloze dieren en planten, wat deze landschapselementen ecologisch zeer belangrijk maakt.

Een hoogstamfruitboomgaard bestaat uit fruitbomen met een takvrije stam tot een hoogte van 180cm tot 230cm. De boomgaard kan bestaan uit verschillende fruitsoorten zoals appel, peer, kers, pruim en okkernoot. De meeste fruitbomen worden geënt op een onderstam. De ent neemt men bij een moederplant om zo de eigenschappen te kopiëren (genetisch identiek). Zo verkrijgt men uiteindelijk rassen die steeds opnieuw vruchten met dezelfde eigenschappen aanleveren.

Om goed gevormd fruit te verkrijgen is correcte snoei nodig. De boom dient een open structuur te hebben om wind en licht door te laten voor een goede vruchtontwikkeling. 1 jaar na aanplant start men best met een vormsnoei, want een stabiele kroon verhoogt de duurzaamheid van de boom. Na 8-10 jaar zal men af en toe een onderhoudssnoei moeten toepassen waarbij ziek of beschadigd hout wordt verwijderd. Naast het productieve aspect zijn hoogstamfruitbomen ecologisch en cultuurhistorisch ook zeer waardevol, we willen ze dus een zo lang mogelijk leven geven. Een hoogstamfruitboom kan bij goed beheer tot wel 100 jaar oud worden!

Natuurlijk kan je ook steeds bij ons terecht bij vragen.